Rozhovor s novým předsedou klubu Jaroslavem Dolinou

13.02.2019 06:41

Přinášíme další rozhovor. Tentokrát s mužem, který stojí v čele našeho klubu teprve pár dnů - Jaroslavem Dolinou. Co pro něj fotbal znamená, proč se pustil do práce jako funkcionář a jaké jsou plány do blízké i vzdálenější budoucnosti se dočtete níže.

Jaký máš vztah k fotbalu? V jakých klubech jsi hrál?

Fotbal v mém životě hrál a hraje významnou roli. Vděčím mu za mnoho a tu moji funkci v TJ Sokol Lipí vnímám mj. i jako jakousi splátku za to, co mi tato hra poskytla. Začínal jsem v tehdejší RH ČB (dnešní SKP) a v žákovské kategorii jsem končil přes krátké intermezzo ve Škodovce v Dynamu. Z dorostu Dynama ČB jsem potom odešel hrát povinného mladíka do Igly ČB (dnešní Akra, tenkrát museli nastupovat v seniorských mužstvech a soutěžních utkáních min. 2 hráči do 18 let). ZVS jsem strávil v týmu Suchdolu nad Lužnicí,  následoval návrat do Igly, přechod do Olešníka zachraňujícího se v divizi a několik let v Rakousku. Aktivní činnost jsem ukončil v Hrdějovicích.

V lipském fotbale nepůsobíš moc dlouho. Co nebo kdo tě sem přivedl?

Do svých 15 let jsem v Lipí trávil všechny víkendy a prázdniny. Dnes tu už deset let žiju a ten, kdo má fotbal jenom trochu rád, neunikne vábení místního týmu FC Bajzovka. Vládne tu velice dobrá atmosféra a schází se tu staří páni až po malé děti vč. jejich rodičů a našich bajzovkářských fanoušků. A já nebyl výjimkou.

Jaký byl první impuls k tomu se zapojit i ze strany funkcionáře?

Právě na Bajzovce jsem se sblížil s lidmi angažujícími se u týmu a ve výboru TJ Sokol Lipí tak, že jsme posléze začali spolupracovat.  

Převzal jsi funkci předsedy po panu Kyselovi, jaký k tomu byl důvod?

V létě loňského roku se výbor v čele s p. Kyselou rozhodl oživit činnost klubu a oslovil několik „sympatizantů“. Já jsem byl jedním z nich. Okamžitě jsme se na základě plné moci zapojili do činnosti a snažíme se do klubu přenést zkušenosti, které jsme doposud nasbírali někde jinde.

Chtěl bys v některých věcech na něho navázat?

Rozhodně je na co navazovat! Pod p. Kyselou se za těch 40 let, co klub vedl, vybudovalo krásné hřiště na nádherném místě, kabiny s parkovací plochou a v neposlední řadě se tu po celá léta udržel fotbal na takové úrovni, že ho místní a lidé  z nejbližšího okolí vnímají za nezbytnou kulturní a společenskou součást obce.

Zdá se, že pracovní skupina vybudovaná během druhého pololetí minulého roku vykazuje dobré výsledky…?

Nemám z toho špatný pocit, něco „málo“ už je za námi vidět. Spoustu věcí je rozjednaných a projeví se až později. Důležité také bude, aby nás to nepřestalo bavit, zůstali jsme dobrými kamarády a pevně nohama na zemi. Jsme tu kvůli lidem, ne kvůli sobě. Půjdeme krok po kroku a uvidíme, kde se potkáme za tři roky.

Náš A-tým drží 3. místo. Těší tě toto umístění nebo myslíš na nejvyšší příčku?

Před sezónou jsme si s trenérem a klukama řekli, že se chceme na úrovni 3. třídy fotbalem především bavit a pohybovat se v horních patrech tabulky. To se přesně děje a já nemám důvod být z tohoto pohledu nespokojený. Na druhé straně i já vidím, že zápasy vyhráváme zaslouženě nebo prohrajeme, až na výjimky, třebaže jsme byli i lepším týmem. Vyplývá mi tedy z toho to, že za splnění určitých podmínek úplně v klidu můžeme hrát nejvyšší okresní soutěž a pořád pro nás, a hlavně pro kluky, zůstane fotbal zábavou.

Jak na tebe působí práce s mládeží v klubu? Dalo by se něco zlepšit?

Jsme úplně na začátku. Radost mám z toho, jak vážně ji celý výbor a trenéři berou. Naší snahou musí být vytvářet dětem, ale i jejich rodičům, takové podmínky, aby neměly důvod odcházet někam jinam. Rádi bychom, vedle přípravky, vytvořili navazující kategorii žákovskou a zainteresovali v klubu co nejvíc příznivců fotbalového Lipíčka.

Probíhá modernizace zázemí okolo hřiště. V jaké fázi se nachází? Co už je hotové a co je ještě v plánu do budoucna?

Jak jsem už výše zmínil, chceme fanouškům a všem našim členům napříč všemi kategoriemi vytvářet na našem stadionu takové podmínky, aby se sem všichni rádi vraceli a líbilo se jim u nás. Vyměnili jsme v areálu lavičky, pracujeme na výměně střídaček, které chceme do prvního jarního utkání zprovoznit, sníme o tribunce. Po zkušenostech s loňským létem a nedostatkem vody jsme nuceni vybudovat nový vrt vč. potřebného příslušenství a zrenovovat hřiště. Chystáme výměnu sítí v a za brankami, do budoucna musíme připravit rekonstrukci kabin.

Z jakých finančních prostředků je financována činnost klubu a modernizace hřiště? Je těžké získat další finanční prostředky?

Doposud byl klub závislý hlavně na příspěvcích od obce a na ziscích z vlastní výdělečné činnosti. Abychom mohli realizovat a naplňovat naše představy o investicích, musíme mít daleko širší záběr a prostřednictvím sponzorů a různých dotačních programů klubovou kasu doplňovat.

Mluví se o multifunkčním hřišti, kde bude stát a kdy by mohlo být dokončeno?

Máme pozemek na poli v těsné blízkosti kabin. Hřiště bude součástí areálu a budeme mít vše pěkně pohromadě. Projekt je aktuálně rozpracovaný a až bude hotový, bude součástí žádosti o dotaci. Finanční možnosti klubu jsou omezené, a pokud se nám nepodaří sehnat vhodného sponzora, bude vstup obce do tohoto projektu nevyhnutelný. O tom ale teprve s obcí budeme jednat a o detailech nejprve budeme informovat zastupitelstvo.  

23. 2. nás čeká tradiční sportovní ples. Jak probíhají přípravy?

Jelikož ples začíná už za necelé dva týdny a nový výbor je ve funkci teprve pár dnů, nemáme moc možností něco zásadním způsobem ovlivnit. Znamená to tedy, že zodpovědnost za přípravu zůstala především na staronových členech výboru. Kluci se s přípravou plesu určitě popasují jako každý rok výborně a já doufám, že i po letošku bude ples sportovců patřit v Lipí k těm nejnavštěvovanějším.

Jardovi děkujeme za čas, který společně s námi věnoval přípravě rozhovoru, a přejeme, ať se podaří udržet příznivá pracovní atmosféra, která umožní zrealizovat všechny plány.

 

 


 


 

Zpět